Over ons

Sylvana Heemsbergen, Annabelle Stadhouders, Marcella Meeuwsen, Rudolf Kloosterboer & Nathalja van Ommen.

Ofwel de Trendwatchers van het project "Concepten & Trends".

Alle facetten, inhoudelijke informatie, en natuurlijk de trends/concepten zelf komen aan bod op deze blog.




Moodboard

Moodboard

Inleiding

Marcella heeft het over de nieuwste functies voor de Ipod, Rudolf over het computerprogramma Adobe Photoshop en Annabelle over de voortschrijdende invloed van de mode.

Doordat het hier over trends in verschillende soorten en maten gaat, is de spraakverwarring al snel compleet.

De ene trend duurt beduidend langer dan de andere. Een kortdurende trend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Plotseling staan mensen in de rij voor een film, een boek, een cd of een popconcert. De film "Jurrassic Park", "Flippo's", Popgroep "The Spice Girls", het zijn hypes en rages vaak één of twee jaar stand houden.

De media zijn er vol van want deze rages zijn de krenten in de pap, het zout in het brood. Kortom iedereen praat erover.

Na een tijdje vervaagt de glans van het nieuwe en gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Sommige producten, zoals Flippo's, verdwijnen van de markt en worden geschiedenis. Andere, zoals Taco chips en Cola light, worden een vast onderdeel van onze belevingswereld en ons consumptiegedrag.

De afstand tussen deze rages en hypes, de microtrends, en de lang-durende golven, de megatrends, is groot. Megatrends als individualisering, vergrijzing, emancipatie, globalisering en technologisering duren tien tot dertig jaar. Het zijn de brede maatschappelijke trends die grote invloed hebben op ons leven.

vrijdag 5 maart 2010

Trends van vroeger, jaren '80

Ontwikkeling ICT; Wetenschap en techniek

Microtrend: Snellere computers
Maxitrend: Snel werken
Megatrend: Technologie



Door de verbeterde IC-techniek konden begin jaren '80 steeds goedkopere computers worden gemaakt voor de consumentenmarkt. Dit vormde het begin van de homecomputer.

Populaire computers werden de Atari, Amiga, Commodore 64 en ZX Spectrum. IBM bracht de eerste PC uit, waarvoor het toen nog kleine Microsoft van Bill Gates het besturingssysteem mocht leveren: MS-DOS. Grotere bedrijven en overheidsinstellingen gingen gebruikmaken van intranet: intern verbonden netwerken, meestal bestaande uit een centrale server met verspreid staande monitoren. Intern werd er al e-mail verstuurd. De eerste onderlinge verbindingen van verschillende intranetten in de VS met behulp van het al langer bestaande ARPANET ontstonden: het begin van het Internet.Andere verworvenheden uit de jaren '80: introductie van de compact disc, de videorecorder werd populair, ontdekking van het Rubiks kubus.

De kentering kwam er in de loop van de jaren ’80, met de komst van de microcomputer. Het is vermoedelijk in 1981, met de ZX-81 van Sinclair dat de microcomputer zich onder de jongeren verspreidt. Er bestonden reeds toestellen die hogere prestaties leverden, maar die waren ook duurder, zoals de Apple II, die drie jaar eerder was uitgekomen maar die zijn publiek omwille van de prijs eerder tot de "grote kinderen" beperkt zag. De vennootschap Tangerine kende anno 1984 een waar succes met de ORIC Atmos (reeds de opvolger van ORIC1) en in het jaar daarop komt ATARI met zijn videospelen op de markt.
1981--> IBM brengt de eerste pc op de markt. Hierdoor kunnen nu ook kleinere bedrijven computers gaan gebruiken. Het apparaat heeft nog geen harddisk.
1982--> Commodore 64 wordt de eerste computer voor thuisgebruikers.
1983--> Pc's krijgen voor het eerst een harddisk.
1984--> Apple komt met de Macintosh. Deze pc is helemaal bestuurbar met de muis en gebruiks vriendelijk
1985--> De eerste versie van Windows verschijnt.
1987--> De eerste geluidskaart voor de pc is er en kunnen we voor het eerst geluid afspelen.
1989--> Dankzij de 486 processor word het mogelijk games te gaan spelen. De computer verschijnt in steeds meer huishoudens.

Bronnen
http://babylon.com/definition/1980s/Dutch
http://www.ada-online.be/nlada/articleimpression.php3?id_article=261
http://mediatheek.thinkquest.nl/~jrd351/geschiedenis.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten