Over ons

Sylvana Heemsbergen, Annabelle Stadhouders, Marcella Meeuwsen, Rudolf Kloosterboer & Nathalja van Ommen.

Ofwel de Trendwatchers van het project "Concepten & Trends".

Alle facetten, inhoudelijke informatie, en natuurlijk de trends/concepten zelf komen aan bod op deze blog.




Moodboard

Moodboard

Inleiding

Marcella heeft het over de nieuwste functies voor de Ipod, Rudolf over het computerprogramma Adobe Photoshop en Annabelle over de voortschrijdende invloed van de mode.

Doordat het hier over trends in verschillende soorten en maten gaat, is de spraakverwarring al snel compleet.

De ene trend duurt beduidend langer dan de andere. Een kortdurende trend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Plotseling staan mensen in de rij voor een film, een boek, een cd of een popconcert. De film "Jurrassic Park", "Flippo's", Popgroep "The Spice Girls", het zijn hypes en rages vaak één of twee jaar stand houden.

De media zijn er vol van want deze rages zijn de krenten in de pap, het zout in het brood. Kortom iedereen praat erover.

Na een tijdje vervaagt de glans van het nieuwe en gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Sommige producten, zoals Flippo's, verdwijnen van de markt en worden geschiedenis. Andere, zoals Taco chips en Cola light, worden een vast onderdeel van onze belevingswereld en ons consumptiegedrag.

De afstand tussen deze rages en hypes, de microtrends, en de lang-durende golven, de megatrends, is groot. Megatrends als individualisering, vergrijzing, emancipatie, globalisering en technologisering duren tien tot dertig jaar. Het zijn de brede maatschappelijke trends die grote invloed hebben op ons leven.

maandag 15 maart 2010

Concept van nu, 2010

Cloud Computing


Megatrend: Technologische ontwikkelingen
Maxitrend: ICT
Microtrend: Computer Applicatie Cloud Computing


Cloud Computing wordt door velen gezien als dé trend van 2010.
Het concept zelf bestaat al sinds begin 2000 maar de laatste jaren worden er steeds meer diensten volgens dit concept aangeboden. De aangeboden diensten worden vanuit de "cloud" (Nederlands: wolk) aangeboden, de cloud staat in de meeste gevallen voor het Internet.

Cloud Computing is een parallel computersysteem waarbij de software verdeeld is tussen meerdere computers op het internet.
Dit concept wordt gebruikt om de gebruiker niet meer te verplichten uitgebreide kennis of controle te hebben over de technologie die ze gebruiken. Cloud Computing oogt vooral op hogere algemene efficiëntie van software.
Cloud-computing projecten zijn webdiensten die miljarden gebruikers tegelijkertijd kunnen bereiken. Gegevens en programma's worden niet langer opgeslagen en beheerd op de eigen computer maar op servers op afstand. Hierdoor kunnen ze vanaf elke machine met internettoegang bereikt worden.

Voorbeeld
Een bekend voorbeeld hiervan is webmail. Via diensten als Gmail of Hotmail maak je gebruik van functionaliteit die compleet via het web of de ‘cloud’ werkt, er staat niets meer geïnstalleerd op de eigen computer. Bij cloud computing zijn de gebruikers geen eigenaar van de software die ze gebruiken. Ze betalen dus enkel voor de diensten die ze gebruiken. Hierdoor kan men grote kosten besparen op de aankoop van software en hardware aangezien het overgrote deel op de servers gebeurt.
Cloud computing kent zijn opkomst rond het jaar 2000. In 2009 erkent Sun Microsystemscloud computing als de nieuwe softwaregeneratie binnen hun bedrijf.

Recent nieuws:
23-02-2010 - In 2010 groeit cloud computing hoogstwaarschijnlijk veel sneller dan andere technologieën. Als zorgen over de beveiliging en betrouwbaarheid van cloud computing door leveranciers voldoende geadresseerd worden, zal cloud computing volgens Deloitte over drie tot vijf jaar ook een standaard worden bij het aanbieden van enterprise software.


Bronnen
http://academy.capgemini.nl/News.aspx?menuid=26&newsid=404
http://www.task24.nl/cloud_computing.htm
http://www.managementbase.com/onderwerpen/it-development/cloud-computing-google-apps.aspx
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing
Bijgewoonde seminars SalesForce.com, te Eindhoven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten