Over ons

Sylvana Heemsbergen, Annabelle Stadhouders, Marcella Meeuwsen, Rudolf Kloosterboer & Nathalja van Ommen.

Ofwel de Trendwatchers van het project "Concepten & Trends".

Alle facetten, inhoudelijke informatie, en natuurlijk de trends/concepten zelf komen aan bod op deze blog.




Moodboard

Moodboard

Inleiding

Marcella heeft het over de nieuwste functies voor de Ipod, Rudolf over het computerprogramma Adobe Photoshop en Annabelle over de voortschrijdende invloed van de mode.

Doordat het hier over trends in verschillende soorten en maten gaat, is de spraakverwarring al snel compleet.

De ene trend duurt beduidend langer dan de andere. Een kortdurende trend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Plotseling staan mensen in de rij voor een film, een boek, een cd of een popconcert. De film "Jurrassic Park", "Flippo's", Popgroep "The Spice Girls", het zijn hypes en rages vaak één of twee jaar stand houden.

De media zijn er vol van want deze rages zijn de krenten in de pap, het zout in het brood. Kortom iedereen praat erover.

Na een tijdje vervaagt de glans van het nieuwe en gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Sommige producten, zoals Flippo's, verdwijnen van de markt en worden geschiedenis. Andere, zoals Taco chips en Cola light, worden een vast onderdeel van onze belevingswereld en ons consumptiegedrag.

De afstand tussen deze rages en hypes, de microtrends, en de lang-durende golven, de megatrends, is groot. Megatrends als individualisering, vergrijzing, emancipatie, globalisering en technologisering duren tien tot dertig jaar. Het zijn de brede maatschappelijke trends die grote invloed hebben op ons leven.

zondag 14 maart 2010

Belangrijk concept uit het verleden

Casettebandje








Elektronicaconcern Philips vond in 1963 een nieuw soort muziekdrager uit, die een goede vervanger moest worden van de grammofoonplaat. De uitvinding bestond uit eerder uitgevonden magneetband, waar muziek opgezet kon worden, in een vaste doos, ofwel een cassette. Men noemde het daarom ook wel een compactcasette of muziekcasette.

Als je een muziekcasette openmaakt, zie je een ronddraaiende band. Op de band zit magnetisch materiaal. Een spoel in de casette werkt als een elektromagneet. Het geluid bestaat uit trillingen, die door een microfoon worden omgezet in stroomstootjes die verschillen in sterkte en in verschillende snelheden waarmee plus en min elkaar afwisselen. Door de spoel in de opnamekop van een cassetterecorder worden deze stroomstoot vertaald naar wisselende patronen die, doordat de band magnetisch is, op de band gezet worden. Dit heeft helaas 2 nadelen: de eerste is dat als het geluid met hoog volume wordt opgenomen, het kan zijn dat gedeelten hiervan niet meer op de band passen, en dat er daardoor frequenties wegvallen. Het tweede is, dat als er niets op de band staat deze een ruis geeft omdat de band magnetisch is. Een goede cassettespeler filtert het geluid en haalt de ruis eruit, maar het komt de geluidskwaliteit zeker niet ten goede.
Zoals men weet bestaat geluid uit trillingen, die door een apparaat worden omgezet in elektrische trillingen. Deze trillingen worden op een magneetband vastgelegd.
Die trillingen gaan door naar een opnamekop. Een spoel die werkt als elektromagneet in de opnamekop zet dat signaal op de band.

Op de magneetband zitten microscopisch kleine banddeeltjes, bijvoorbeeld ijzeroxide, die door het magneetveld in een magnetische patroon worden gezet, dat precies het geluidspatroon volgt.
De weergave kop zet het magnetisch patroon weer om in trillingen.
Om een magnetisch patroon op de band te kunnen krijgen, moet de band voorgemagnetiseerd worden. Anders zal de band niet alleen maar zwak gemagnetiseerd worden, maar er zal ook ernstige vervorming in het geluid optreden.

Een cassette bandje kun je steeds opnieuw opnemen. De band kan gewist worden door de band aan voormagnetisatie bloot te stellen. Het magnetisch patroon wordt dan gewist.

Dankzij de compactcassette konden goedkopere, makkelijker te bedienen en bovenal compactere audioapparaten worden gemaakt. Het inrijgen van de band in het afspeelapparaat - zoals bij zijn voorganger de spoelenband - verviel en zelfs halverwege de speeltijd kon de cassette uit het apparaat gehaald worden, iets dat bij banden op de spoel onherroepelijk tot schade aan de band leidt.

Het cassettedeck moet juist worden ingesteld op het type band dat men gebruikt (de laatste jaren kan dit automatisch door uitsparingen in de behuizing, waardoor het deck detecteert welke type band erin zit), zodat de juiste voormagnetisatie bij de opname (bias) en afspeelfilters (equalizer) ingesteld kunnen worden voor een zo correct mogelijke opname (qua dynamisch bereik, en minst mogelijke ruis en vervorming). Sommige cassettedecks beschikken over een fijnregeling voor de voormagnetisatie, de zogenaamde bias adjust, waarmee exact de voor een bepaald merk of type cassetteband benodigde voormagnetisatie kan worden ingesteld.

Ook kon door nieuwe materialen de band steeds dunner worden gemaakt, waardoor steeds langere banden in dezelfde cassette pasten.

Er bestaan microcassettes (meestal voor antwoordapparaten en memorecorders) en mini-cassette's (meest gebruikt, en meestal kortweg cassette genoemd).


Bronnen:
http://wapedia.mobi/nl/Compact_cassette
http://www.scholieren.com/werkstukken/27940

Geen opmerkingen:

Een reactie posten