Over ons

Sylvana Heemsbergen, Annabelle Stadhouders, Marcella Meeuwsen, Rudolf Kloosterboer & Nathalja van Ommen.

Ofwel de Trendwatchers van het project "Concepten & Trends".

Alle facetten, inhoudelijke informatie, en natuurlijk de trends/concepten zelf komen aan bod op deze blog.




Moodboard

Moodboard

Inleiding

Marcella heeft het over de nieuwste functies voor de Ipod, Rudolf over het computerprogramma Adobe Photoshop en Annabelle over de voortschrijdende invloed van de mode.

Doordat het hier over trends in verschillende soorten en maten gaat, is de spraakverwarring al snel compleet.

De ene trend duurt beduidend langer dan de andere. Een kortdurende trend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Plotseling staan mensen in de rij voor een film, een boek, een cd of een popconcert. De film "Jurrassic Park", "Flippo's", Popgroep "The Spice Girls", het zijn hypes en rages vaak één of twee jaar stand houden.

De media zijn er vol van want deze rages zijn de krenten in de pap, het zout in het brood. Kortom iedereen praat erover.

Na een tijdje vervaagt de glans van het nieuwe en gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Sommige producten, zoals Flippo's, verdwijnen van de markt en worden geschiedenis. Andere, zoals Taco chips en Cola light, worden een vast onderdeel van onze belevingswereld en ons consumptiegedrag.

De afstand tussen deze rages en hypes, de microtrends, en de lang-durende golven, de megatrends, is groot. Megatrends als individualisering, vergrijzing, emancipatie, globalisering en technologisering duren tien tot dertig jaar. Het zijn de brede maatschappelijke trends die grote invloed hebben op ons leven.

maandag 15 maart 2010

Fout Concept

Rode potlood

Megatrend: Veiligheid
Maxitrend: Oude vertrouwen
Microtrend: Stem potlood

Stemmen gaat weer met het rode potlood
Den Haag, 27 sept. 2007
Nederlanders moeten bij de eerstvolgende verkiezingen weer met het rode potlood en papieren biljetten gaan stemmen. Dat zei staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) vandaag.


Gevolg anno 2010 "Gemeenten worstelen met stemmen tellen"
RIJSWIJK - Helmond en Capelle aan den IJssel gaan de stemmen die woensdag zijn uitgebracht voor de gemeenteraden, opnieuw tellen.

Maastricht leek eveneens af te stevenen op een hertelling, maar het hoofdstembureau zag er uiteindelijk van af. In Druten en Lopik leverde het opnieuw tellen van de stemmen geen nieuwe uitslag op.
Rotterdam hangt ook een hertelling boven het hoofd. Leefbaar Rotterdam heeft bezwaar gemaakt tegen de uitslag.

Volgens Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen, zijn de diverse hertellingen en twijfels over uitslagen grotendeels het gevolg van het rode potlood. Rehwinkel vindt het ''een illusie om te denken dat het stemproces zonder computer veiliger verloopt''.
''Mensen zijn urenlang bezig om stemmen te tellen, kunnen vermoeid raken en een fout maken. Met computers gebeurt dat niet'', aldus Rehwinkel.

De Nederlandse burgemeesters lieten zaterdag weten zo snel mogelijk af te willen van het stemmen met een rood potlood. Zij pleiten ervoor zo snel mogelijk weer stemcomputers in te voeren bij verkiezingen omdat het stemmen met een rood potlood omslachtig en fraudegevoelig is.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwerpt het idee van de burgemeesters echter. ,,De argumenten waarmee we de stemcomputers hebben afgeschaft, gelden nog steeds'', stelt een zegsvrouw. Ze zijn niet transparant en controleerbaar genoeg.
Dat is de afgelopen twee jaar nog niet veranderd.''

De commotie over het hertellen van de stemmen begrijpt het ministerie ook niet goed. ,,Eén van de grote bezwaren tegen de stemmachines was juist dat het niet mogelijk was om stemmen opnieuw te tellen als er twijfel was over de uitslag.'' De zegsvrouw beaamt dat het wellicht wat omslachtig is. ,,Maar dat is een consequentie waar wij mee kunnen leven.''
In verscheidene gemeenten moest de afgelopen dagen worden besloten tot een hertelling omdat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan op stembureaus of omdat er fouten waren gemaakt bij het tellen van de uitgebrachte stemmen. Het kabinet besloot ruim twee jaar geleden de stemcomputers af te schaffen omdat experts de betrouwbaarheid van de apparaten in twijfel trokken.

Waarom een fout concept?
We leven nu in een tijdperk waarin vele ontwikkelingen snel gaan, met name de technologie en de digitale belevenis wereld, computers, camera's, spellen, noem maar op! Het ene is nog maar een dag oud, en de volgende dag, is het weer nieuw! We worden inpriciepe met z'n alle opgeroepen om mee te gaan in deze explosie van digitalisering, en inderdaad, niet alles is te vertrouwen, maar we gaan er wel mee door.
Waarom dan, zoals de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 het rode potlood?
Ik zie in mijn ogen een tegenstrijdigheid; ,,We moeten leren alle zoveelmogelijk te digitaliseren, maar bij het stemmen pakken we weer het rode potlood.'' ...
En inderdaad dat blijkt na de ophef, zoals hierboven te lezen over de hertellingen van de stemmen o.a. in Rotterdam, en je maakt mij niet wijs dat Rotterdam de enige gemeente is...
Het is mede ook duidelijk dat het in de media ook verschillend in het daglicht wordt gezet, zowel negatief als positief, van een goed concept is er door deze ophef wat in o.a. veel negatief daglicht wordt gezet, geen sprake.

Bronnen
http://www.nrc.nl/binnenland/article1871908.ece/Stemmen_gaat_weer_met_het_rode_potlood
http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/rijnenveen/article5889340.ece/Stemmen-met-het-rode-potlood-Te-gek-voor-woorden
http://www.nu.nl/internet/2199655/rood-potlood-niet-discussie.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten