Over ons

Sylvana Heemsbergen, Annabelle Stadhouders, Marcella Meeuwsen, Rudolf Kloosterboer & Nathalja van Ommen.

Ofwel de Trendwatchers van het project "Concepten & Trends".

Alle facetten, inhoudelijke informatie, en natuurlijk de trends/concepten zelf komen aan bod op deze blog.




Moodboard

Moodboard

Inleiding

Marcella heeft het over de nieuwste functies voor de Ipod, Rudolf over het computerprogramma Adobe Photoshop en Annabelle over de voortschrijdende invloed van de mode.

Doordat het hier over trends in verschillende soorten en maten gaat, is de spraakverwarring al snel compleet.

De ene trend duurt beduidend langer dan de andere. Een kortdurende trend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Plotseling staan mensen in de rij voor een film, een boek, een cd of een popconcert. De film "Jurrassic Park", "Flippo's", Popgroep "The Spice Girls", het zijn hypes en rages vaak één of twee jaar stand houden.

De media zijn er vol van want deze rages zijn de krenten in de pap, het zout in het brood. Kortom iedereen praat erover.

Na een tijdje vervaagt de glans van het nieuwe en gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Sommige producten, zoals Flippo's, verdwijnen van de markt en worden geschiedenis. Andere, zoals Taco chips en Cola light, worden een vast onderdeel van onze belevingswereld en ons consumptiegedrag.

De afstand tussen deze rages en hypes, de microtrends, en de lang-durende golven, de megatrends, is groot. Megatrends als individualisering, vergrijzing, emancipatie, globalisering en technologisering duren tien tot dertig jaar. Het zijn de brede maatschappelijke trends die grote invloed hebben op ons leven.

maandag 15 maart 2010

Concepten van nu, 2010

Ipad

Megatrend: Technologie
Maxitrend: Digitalisering
Microtrend: Ipad


Herinner je nog de film "Back to the Future II" uit 1989. De film is een vervolg op "Back to the future I" en vertelt het verhaal over een tiener en een professor die door de tijd rijzen in een omgebouwde auto, van het merk Delorean.
In film twee, van de trilogie, komen ze in de toekomst terecht en wel in het jaartal 2015. Alles in de film ziet er futuristisch uit. Auto's vliegen, mensen lopen op moonboots, er bestaat vloeibaar voedsel en mensen kijken van platte beeldschermen.
Een aantal dingen zijn er nog niet. Maar sommige van die dingen zijn er wel gekomen, eerder dan 2015.

De toekomst met al zijn techniek komt steeds dichterbij.
Begin dit jaar komt Steve Jobs, directeur van Apple, met een nieuwe uitvinding. Het is een multitouch computer van maar 4,6 m² en 700 gram zwaar met een beeldscherm van 9,7 inch beeldscherm, net iets kleiner dan een tijdschrift.
Het apparaat heeft hetzelfde besturingssysteem als de Ipod Touch en de Iphone heeft en daarmee is het in feite een nieuw lid van de familie.

De Ipad is bedoeld voor het lezen van boeken of kranten, het luisteren naar muziek, het kijken van films, spelen van videogames, e-mailen en browsen op internet. Op de site van Itunes kun je ook voor de Ipad speciale programma's kopen.
Ook heeft de iPad, net als de Iphone een ingebouwd digitaal kompas, die zowel het geografische noorden als het magnetische noorden kan aanduiden. Het kompas wordt gebruikt in combinatie met GPS, een verschillend aantal applicaties, waaronder de standaard applicatie "kaarten" maakt hier gebruik van. Opvallend is dat Apple de muteknop, die bij de presentatie van de iPad nog aanwezig was, bij de definitieve versie heeft vervangen door een knop waarmee de automatische rotatie van het beeldscherm uitgezet kan worden.

Bedoeling is dat dit apparaat het boek gaat vervangen omdat je ook boeken kan kopen via de Itunes-store en ze vervolgens lezen met de Ipad. Wie weet wordt dit ding zo veel gebruikt dat het boek gewoon weer een nieuwe trend wordt.
Eén ding is zeker: De futuristische toekomst is begonnen, eerder dan 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten