Over ons

Sylvana Heemsbergen, Annabelle Stadhouders, Marcella Meeuwsen, Rudolf Kloosterboer & Nathalja van Ommen.

Ofwel de Trendwatchers van het project "Concepten & Trends".

Alle facetten, inhoudelijke informatie, en natuurlijk de trends/concepten zelf komen aan bod op deze blog.




Moodboard

Moodboard

Inleiding

Marcella heeft het over de nieuwste functies voor de Ipod, Rudolf over het computerprogramma Adobe Photoshop en Annabelle over de voortschrijdende invloed van de mode.

Doordat het hier over trends in verschillende soorten en maten gaat, is de spraakverwarring al snel compleet.

De ene trend duurt beduidend langer dan de andere. Een kortdurende trend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Plotseling staan mensen in de rij voor een film, een boek, een cd of een popconcert. De film "Jurrassic Park", "Flippo's", Popgroep "The Spice Girls", het zijn hypes en rages vaak één of twee jaar stand houden.

De media zijn er vol van want deze rages zijn de krenten in de pap, het zout in het brood. Kortom iedereen praat erover.

Na een tijdje vervaagt de glans van het nieuwe en gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Sommige producten, zoals Flippo's, verdwijnen van de markt en worden geschiedenis. Andere, zoals Taco chips en Cola light, worden een vast onderdeel van onze belevingswereld en ons consumptiegedrag.

De afstand tussen deze rages en hypes, de microtrends, en de lang-durende golven, de megatrends, is groot. Megatrends als individualisering, vergrijzing, emancipatie, globalisering en technologisering duren tien tot dertig jaar. Het zijn de brede maatschappelijke trends die grote invloed hebben op ons leven.

maandag 15 maart 2010

Belankrijk concept uit het verleden

Adobe Creative Suite, PDF

Maxitrend: Maatschappelijke ontwikkelingen
Megatrend: Computer technologie
Microtrend: Adobe software (Creative Suite & PDF)


Adobe Systems Incorporated is een Amerikaans softwareproducent die zich met name richt op het ontwikkelen van grafische software. Adobe is opgericht in 1982, en is nu een van de grootste softwarebedrijven ter wereld, met een jaaromzet van meer dan US$ 2,9 miljard. Adobe is bekend geworden met het beeldbewerkingsprogramma Photoshop en met het PDF-bestandsformaat. De naam Adobe komt van de 'Adobe Creek', een kreek achter het huis van medeoprichter John Warnock. In november 2009 had Adobe ongeveer 8660 werknemers waarvan ongeveer 40% in San José, California werkte.
Adobe Systems kondigde op 18 april 2005 aan dat ze Macromedia zouden overnemen. In december 2005 was Macromedia officieel overgenomen. Door deze overname voegde Adobe onder andere ColdFusion, Dreamweaver,Flash en Flex toe aan haar assortiment.

Producten
Adobe After Effects
Adobe Audition
Adobe Bar Coded Form Solution
Adobe Bridge
Adobe Central Output Server
Adobe Creative Suite
Adobe Acrobat
Adobe Flash
Adobe Dreamweaver
Adobe Illustrator
Adobe InDesign
Adobe Photoshop (waaronder: Adobe ImageReady)
Adobe Photoshop
Adobe Photoshop Lightroom
Adobe Document Policy Server
Adobe eBook Reader
Adobe Encore
Adobe Form Manager
Adobe Flex
Adobe FrameMaker
Adobe InCopy
Adobe Intergrated Runtime (AIR)
Adobe LiveCycle Designer
Adobe PhotoDeluxe
Adobe Photoshop Album
Adobe Photoshop Elements
Adobe Premiere
Adobe Reader
Adobe SVG Viewer
Adobe Type Manager
Adobe Video Collection
Adobe Visual Communicator
Adobe Web Output Pak
Digital Negative Specification

Creative Suite
Adobe CS is voor het eerst uitgebracht in 2003. De laatste versie (CS4) is op 15 oktober 2008 uitgebracht. Adobe Creative Suite 5 staat gepland voor het tweede kwartaal van 2010. Van sommige programma's is de beta versie reeds verschenen.
Een reeks nauw geïntegreerde, toonaangevende design- en ontwikkelingstools voor vrijwel elke creatieve workflow. Adobe Creative Suite 3 is verkrijgbaar in zes edities: Adobe Creative Suite 3 Design Premium en Design Standard; Adobe Creative Suite 3 Web Premium en Web Standard; en Adobe Creative Suite 3 Production Premium, alsook de allesin- één oplossing Adobe Creative Suite 3 Master Collection

PDF
PDF (Portable Document Format) werd in 1990 geïntroduceerd om op betrouwbare wijze informatie weer te geven, af te drukken en met anderen te delen ongeacht het besturingssysteem van de computer. Dankzij de betrouwbaarheid en consistentie van PDF bent u er altijd zeker van dat u hetzelfde weergeeft en afdrukt. Omdat PDF een open specificatie is, kon iedereen een blik achter de schermen werpen om te zien hoe PDF werd gemaakt. Dit leidde tot een beter begrip van en meer vertrouwen in de nieuwe documentindeling.

PDF betekend een revolutie voor samenwerking en het delen van informatie, doordat het mensen wereldwijd in staat stelt om digitale documenten exact zoals bedoeld af te leveren op verschillende computerplatforms en in verschillende toepassingen.
De 10 grootste pc-fabrikanten ter wereld leveren hun systemen met PDF-technologie erop geïnstalleerd.

Er zijn inmiddels al meer dan 500 miljoen mensen die hun computer en mobiele telefoon gebruiken om documenten en formulieren weer te geven, af te drukken en eraan samen te werken. Een voor een hebben ze PDF leren vertrouwen.


Waarom was Adobe, met name het concept Creative Suite en PDF zo belangrijk in het verleden?
Het ontstaan van de computer, televisie, camera, fototoestel etc. heeft allemaal een flinke impact gehad op de digitalisering en de technologie in het verleden. Maar na al deze ontwikkelen vragen wij natuurlijk steeds meer. Wij willen namelijk met de computer werken, we houden van kleur, beweging, maar vooral ook veiligheid en vertrouwen. Daarom is Adobe zo belangrijk geweest, Adobe verrijktte de kijk van de mensen naar de grafimedia. Ontwerp en Vormgeving, een lust voor het oog. Kijk maar om je heen, veel reclame. Dit allemaal is mogelijk gemaakt door het ontstaan van Adobe, en het ontstaan van PDF heeft ervoor gezorgd dat het uitwisselen van documenten sneller maar ook veiliger wordt.

Stel je voor dat Adobe in 1982 niet is ontstaan, hoe zou de wereld er dan nu uit hebben gezien? Hoe zouden wij nu, tegen de vormgeving en ontwerpen aan hebben gekeken?

Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adobe_(bedrijf)
http://www.adobe.nl/
http://www.adobe.com/nl/aboutadobe/pressroom/pdfs/fastfacts.pdf
http://www.adobe.com/nl/pdf/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten