Over ons

Sylvana Heemsbergen, Annabelle Stadhouders, Marcella Meeuwsen, Rudolf Kloosterboer & Nathalja van Ommen.

Ofwel de Trendwatchers van het project "Concepten & Trends".

Alle facetten, inhoudelijke informatie, en natuurlijk de trends/concepten zelf komen aan bod op deze blog.




Moodboard

Moodboard

Inleiding

Marcella heeft het over de nieuwste functies voor de Ipod, Rudolf over het computerprogramma Adobe Photoshop en Annabelle over de voortschrijdende invloed van de mode.

Doordat het hier over trends in verschillende soorten en maten gaat, is de spraakverwarring al snel compleet.

De ene trend duurt beduidend langer dan de andere. Een kortdurende trend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Plotseling staan mensen in de rij voor een film, een boek, een cd of een popconcert. De film "Jurrassic Park", "Flippo's", Popgroep "The Spice Girls", het zijn hypes en rages vaak één of twee jaar stand houden.

De media zijn er vol van want deze rages zijn de krenten in de pap, het zout in het brood. Kortom iedereen praat erover.

Na een tijdje vervaagt de glans van het nieuwe en gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Sommige producten, zoals Flippo's, verdwijnen van de markt en worden geschiedenis. Andere, zoals Taco chips en Cola light, worden een vast onderdeel van onze belevingswereld en ons consumptiegedrag.

De afstand tussen deze rages en hypes, de microtrends, en de lang-durende golven, de megatrends, is groot. Megatrends als individualisering, vergrijzing, emancipatie, globalisering en technologisering duren tien tot dertig jaar. Het zijn de brede maatschappelijke trends die grote invloed hebben op ons leven.

maandag 15 maart 2010

Fout Concept

Mobiele telefoon voor kleine kinderen

Mobiele telefoons voor kleine kinderen is een voorbeeld van een concept dat nooit is doorgebroken. Het werd ook wel de 'kinder mobiele telefoon' genoemd. Deze prepaid mobiele telefoon werd op de markt gebracht, met de bedoeling dat kinderen hun papa en mama gelijk aan de telefoon konden spreken. Deze telefoon heeft maar een bepaald aantal bel opties, er kunnen namelijk maar maximaal 5 nummers in het geheugen staan.
Een mooi voorbeeld van de mobiele telefoon voor kinderen is de 'Foony':

"FOONY is een speciaal ontwikkelde mobiele telefoon, zonder beeldscherm en toetsenbord, voor jonge kinderen.
FOONY maakt het voor de allerkleinsten mogelijk om met één druk op de knop te bellen met papa, mama, oma, de buurvrouw of de juf.
Het uiterlijk en het innerlijk (technisch) van deze mobiele telefoon voldoen aan alle wensen en eisen van kinderen en hun ouders.
De FOONY ziet er uit als een beestje en is zeer gebruiksvriendelijk en veilig. De FOONY heeft een eenvoudige drie-knops-bediening waarmee het kind slechts vijf, door de ouders voorgeprogrammeerde telefoonnummers, kan bellen.
Zo kunnen kinderen alléén die nummers bellen en niet SMS-en of 0900- of buitenland gesprekken voeren. Het kind kan bellen, maar ook gebeld worden en herkent door de nummer herkenning, door wie hij of zij gebeld wordt.
De FOONY is een complete prepaid telefoon in kinderstijl; inclusief prepaid kaart van KPN Telecom (betrouwbaar netwerk), oplader, gratis originele Foony headset en met een beltegoed."
Uiteindelijk is ook de Foony nooit doorgebroken. Op een gegeven moment is deze kindvriendelijke mobiele telefoon zelfs uit de markt gehaald, omdat er kankerverwekkende straling uit de telefoon zou vrijkomen. Maar de Foony is niet de enige, het hele concept van de kinder mobiele telefoon is tot op dit moment nooit aangeslagen en geïntegreerd.

Bronnen
http://www.klasse.be/ouders/10836/Kindergsms-verboden
http://www.foony.nl/
http://www.telecomwereld.nl/n0000142.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten