Over ons

Sylvana Heemsbergen, Annabelle Stadhouders, Marcella Meeuwsen, Rudolf Kloosterboer & Nathalja van Ommen.

Ofwel de Trendwatchers van het project "Concepten & Trends".

Alle facetten, inhoudelijke informatie, en natuurlijk de trends/concepten zelf komen aan bod op deze blog.




Moodboard

Moodboard

Inleiding

Marcella heeft het over de nieuwste functies voor de Ipod, Rudolf over het computerprogramma Adobe Photoshop en Annabelle over de voortschrijdende invloed van de mode.

Doordat het hier over trends in verschillende soorten en maten gaat, is de spraakverwarring al snel compleet.

De ene trend duurt beduidend langer dan de andere. Een kortdurende trend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Plotseling staan mensen in de rij voor een film, een boek, een cd of een popconcert. De film "Jurrassic Park", "Flippo's", Popgroep "The Spice Girls", het zijn hypes en rages vaak één of twee jaar stand houden.

De media zijn er vol van want deze rages zijn de krenten in de pap, het zout in het brood. Kortom iedereen praat erover.

Na een tijdje vervaagt de glans van het nieuwe en gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Sommige producten, zoals Flippo's, verdwijnen van de markt en worden geschiedenis. Andere, zoals Taco chips en Cola light, worden een vast onderdeel van onze belevingswereld en ons consumptiegedrag.

De afstand tussen deze rages en hypes, de microtrends, en de lang-durende golven, de megatrends, is groot. Megatrends als individualisering, vergrijzing, emancipatie, globalisering en technologisering duren tien tot dertig jaar. Het zijn de brede maatschappelijke trends die grote invloed hebben op ons leven.

vrijdag 5 maart 2010

Trend van nu, 2010


Digitalisering

Megatrend: Technologie
Maxitrend: Digitalisering
Microtrend: De Ipod



Als je in de jaren 80 geboren bent, kun je je nog herinneren dat je muziek kocht via cassettebandjes. Tegenwoordig kun je veel meer muziek, dan dat er op een cassettebandje past, zetten op een Mp3speler die nog eens een veel kleiner formaat heeft dan een cassettebandje.
Het is toch wonderlijk wat er op muzikaal technologisch gebied, vandaag de dag allemaal mogelijk is?
Maar in een tijd van nu, moet je alleen maar laten meevaren en niet te veel nadenken over dat de wereld steeds moderner wordt.

Een merk wat sinds een tiental jaar een grote rol speelt in de technologische behoeften van de mens, is Apple. Het bedrijf, wat in 1976 opgericht is door, voormalig computerontwikkelaar bij Atari, Steve Jobs, specialiseert zich in het maken van exclusieve computers en sinds bijna een tiental jaar ook in muziekdragers en telefonie.


Op 23 oktober 2001 kwam de eerste Ipod op de markt. De Ipod was het eerste draagbare geheugen waar je veel muziek op kon zetten.
Ipod betekent eigenlijk Interactief Omhulsel. Het model had een geheugen van 5 Gigabite en was niet veel groter dan een pakje sigaretten. Qua gewicht was hij wel wat zwaarder dan een pakje sigaretten, namelijk 80 gram.
Wat de Ipod anders maakte dan andere Mp3-spelers, was zijn sobere uitstraling en het ronddraaiend mechanische scrollwiel.
Het apparaat zag er goed uit en was ook nog eens erg stevig, maar dat mocht ook wel voor de prijs. Anno 2001 betaalde je € 450,- voor dit ding.

Niet meer dan driekwart jaar later kwam de tweede generatie Ipod. Het nieuwe model beschikt over rondere vormen, meer geheugen en een ander scrollwiel. Ook was deze compatibel voor Windows waardoor een grotere afname ontstond.

Na de eerste en tweede modellen, kwamen er in 8 jaar tijd nog verschillende modellen bij. Ze onderscheidden zich door middel van geheugen, kleuren, nieuwe specificaties en batterijniveau.

Momenteel is het laatste model Ipod, de Ipod Touch. Het model heeft veel weg van een Iphone, alleen kun je er niet mee bellen. De naam zegt het al: Je kunt muziek selecteren, verschillende applicaties bekijken en spelletjes spelen d.m.v. het aanraken van het scherm.

De rage Ipod is nog lang niet voorbij. In de toekomst zullen er horloges komen, de Ipod Watch, ringen voor om je vinger waarmee je muziek kunt beluisteren of misschien wel een ingebouwd trommelvlies die gelinkt staat aan een speciaal soort lens.
Een ding is zeker: Wat Apple nog allemaal te bieden heeft weten we niet. Steve Jobs zal zijn mond houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten